“Krachtstroom” 2016

Het Bloemencorso van Zundert is het grootste bloemencorso dat ik ken. Op afstand volg ik al jarenlang de ontwikkelingen daar en ben ik elk jaar nieuwsgierig naar de nieuwe ontwerpen. Het mag om die reden dan ook geen verassing zijn dat ik als ontwerper het streven hebt ontwikkeld om ooit in Zundert een ontwerp aan te leveren.
Nu de ‘open inschrijving’ zijn intrede heeft gedaan in Zundert ben ik pogingen gaan wagen. Twee keer zonder resultaat, driemaal is scheepsrecht.

Krachtstroom_Tekening_Web_klein

Met bovenstaande ontwerptekening nam ik deel aan de open inschrijving van buurtschap De Lent. Op basis van deze tekening en een gesprek via Skype waarin ik mijn idee kon toelichten, werd ik uitgenodigd voor een kennismaking en een bespreking. Hierop werd ik na een voorverkiezing één van de drie kandidaten in de ontwerpverkiezing van het buurtschap. Na een stemronde won ik deze verkiezing en mocht ik mijn ontwerp tot een maquette gaan uitwerken.

Krachtstroom_omslag

Het ontwerp “Krachtstroom” verbeeldt een rij van elektriciteitsmasten in de vorm van mensfiguren. Deze worstelen zichtbaar met hun spanningskabels en werken zich een weg door het landschap. Naast details als betonblokken en vogels op de kabels, wordt het geheel ook aangekleed door middel van licht en geluid.

Verder zit de bijzonderheid van dit ontwerp in zijn openheid. Door niet te kiezen voor een grote en dichte wagen is hier op andere manieren naar massa te zoeken. Zo biedt deze opzet de mogelijkheid om het totaalbeeld op te rekken en de lengte in te gaan. Daarmee hoop ik dan ook dat de 45 meter lange creatie “Krachtstroom” een opvallende verschijning zal zijn op het parcours van dit grote corso.

Maquette Gez 4 LR

Ook mocht ik mijn ontwerp verder toelichten in een interview met de Zundertse Bode.
> Het artikel < gaat met name in op wat ik als een trend omschrijf en hoe “Krachtstroom” hier van afwijkt.