Afstuderen ArtEZ

In juli 2015 ben ik afgestudeerd aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Vier jaar lang heb ik Illustration Design gestudeerd aan de vestiging in Zwolle. In mijn academietijd heb ik veel leren kennen en veel kunnen experimenteren. Toch was er één thema in mijn werk te vinden welke meer dan eens de kop op stak.

Het bloemencorso, mijn meest uit de hand gelopen hobby, heeft op verschillende manieren ingang gevonden in mijn academiewerk. Dit heeft er dan ook toe geleid dat ik ben uitgedaagd om dit onderwerp voor mijn afstuderen bij de horens te vatten. Want wat is het nu eigenlijk? Het is een fenomeen waar ik met plezier veel tijd in steek en waar ik niet over uitgepraat raak, maar hoe breng je dat over aan iemand die er nog nooit van heeft gehoord? Is dat enthousiasme eigenlijk wel over te brengen? Dit zijn vragen die ten grondslag liggen aan mijn afstudeerproject. Het heeft geresulteerd in een serie tekeningen die inhoudelijk verbeelden wat voor mij antwoorden op de gestelde vragen zijn, op formaat wat recht doet aan de omvang van het evenement en tot slot ook de toeschouwer enthousiast moet maken.

In > dit videofragment < stel ik mezelf voor en kondig ik mijn eindwerk aan.

Afstuderen_Paneel_02

“Bouwseizoen”
In dit werk zitten alle stappen verwerkt die samen het bouwproces van een corsowagen vormen. Van het stemmen op het te bouwen ontwerp tot het planten van de dahliaknollen, van het opbouwen van de bouwtent tot het meerijden in de optocht van het bloemencorso zelf.

Afstuderen_Paneel_01

“Paplepel”
Hoe kom je er bij om zoveel tijd en geld in zo’n corsowagen te steken? Een veelgehoord antwoord is dat dit niet echt een keuze is, “het is ons met de paplepel ingegoten”. Men groeit er mee op. In dit werk heb ik deze uitdrukking letterlijk uit willen beelden. De pap op deze lepel bestaat uit een compilatie van uiteenlopende momenten welke iedere corsobouwer zal herkennen.

Afstuderen_Paneel_03

“Ontwerper”
Dit werk is een persoonlijke anekdote. Het gaat over mijzelf als ontwerper voor het corso, van waar ik op mijn vijftiende begon tot waar ik nu sta. Het laat verschillende dingen zien: mijn werkwijze, mijn referenties, ontwerpen van mijn hand, de twee heren die voor mij de boegbeelden voor het ‘ontwerper-zijn’ waren en tot slot de kast van een ontwerper, “waar je vast nog wel iets voor ons in hebt liggen!”.

Afstuderen_Paneel_04

“Dahlia’s”
Dit werk geeft weer hoe de corsowagens zijn bekleed. Hiervoor worden dahlia’s gebruikt in al hun verschillende kleuren, vormen en afmetingen. Voor de willekeurige toeschouwer misschien een leuk bloemenpatroon, maar voor de corsokenner is dit het kleurenpalet om mee te werken. Een overzicht van bouwstenen om de mooiste en meest effectieve kleurstelling mee samen te stellen. Ook is elke dahlia hier voorzien van een spijker in het hart van de bloem; dat is namelijk ook hoe ze op de praalwagens bevestigd worden.

Afstuderen_Poseren